Φερενίδου Φωτεινή

Andrology Update

2O22

Header Lock image

Φερενίδου Φωτεινή

Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ,Αθήνα
ΕΓΚΥΚΛΙΕΣ
  • Πτυχίο Ιατρικής στο Α.Π.Θ.
  • Μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης στη Μεθοδολογία κλινικής έρευνας στο Α.Π.Θ.
  • Διδακτορική διατριβή στο Α.Π.Θ.
  • Ειδικότητα Ψυχιατρικής στο Αιγινήτειο νοσοκομείο, Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική Ε.Κ.Π.Α.
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • Fellow of the European Committee on Sexual Medicine, European Society on Sexual Medicine
  • Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής)
  • Διάγνωση και Θεραπεία Ψυχοσεξουαλικών διαταραχών, ΕΠΙΨΥ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της με το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στην «Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία-Κλινική έρευνα» (MSc). Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Α’ Ψυχιατρική Πανεπιστημιακή κλινική του Αιγινητείου νοσοκομείου Αθηνών, όπου και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Ιατρείου Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών. Από το 2017 είναι Διδάκτωρ Ιατρικής του Τομέα Νευροεπιστημών της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο έλαβεμε βαθμό ‘Άριστα’, ενώ αποτελεί μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (European Society of Sexual Medicine, International Society of Sexual Medicine).

Η ψυχοθεραπευτική της εκπαίδευση αφορά τόσο τη Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία (Τμήμα Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, Αιγινήτειο νοσοκομείο, Α’ Ψυχιατρική κλινική ΕΚΠΑ) όσο και τη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία (ΕΠΙΨΥ), ενώ επιπλέον έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση που αφορά την Κλινική ψυχοπαθολογία (Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ) και τη Ψυχοφαρμακολογία (Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία).

Κλινικά ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία μείζονων και ελάσσονων διαταραχών ψυχικής υγείας, με ψυχοθεραπευτική (γνωσιακή-συμπεριφορική, ψυχοδυναμική, υποστηριγκτική και συμβουλευτική), φαρμακευτική ή μικτή αντιμετώπιση. Ασκεί την ψυχιατρική στο ιδιωτικό της ιατρείο στην Κηφισιά, καθώς και στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου νοσοκομείου.

Ο τομέας εξειδίκευσής της αφορά τη Ψυχοσεξουαλική Ιατρική. Από το 2006 αποτέλεσε επιστημονική συνεργάτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ινστιστούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων-ΙΜΟΠ). Το 2006 βραβεύτηκε στο 9οΠανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεξουαλικής Ιατρικής στη Βιέννη, με το βραβείο για την καλύτερη παρουσίαση πάνω στις Γυναικείες σεξουαλικές διαταραχές.

Το 2011 ολοκλήρωσε το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω στη Θεραπεία των Ψυχοσεξουαλικών διαταραχών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής στην Αθήνα και του οποίου έκτοτε αποτελεί μέλος της οργανωτικής και εκπαιδευτικής επιτροπής. Επιπλέον, ολοκλήρωσε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης-εξειδίκευσης “Sexual Medicine Specialist Training Course” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM), απαραίτητο για τη λήψη της Ευρωπαϊκής εξειδίκευσης στον τομέα της Σεξουαλικής Ιατρικής, την οποία και έλαβε κατόπιν εξετάσεων, το 2014 (Fellow of the European Board of Sexual Medicine). Η ενασχόλησή της με τη Ψυχοσεξουαλική Ιατρική συνεχίζεται ερευνητικά και κλινικά στο Αιγινήτειο νοσοκομείο και στο ιδιωτικό της ιατρείο, ενώ εκπαιδευτικά αποτελεί μέλος της εκπαιδευτικής επιτροπής του Μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΠΙΨΥ ‘Θεραπεία των Ψυχοσεξουαλικών διαταραχών’ και του ΙΜΟΠ (Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων). Από το 2019, είναι ιδρυτικό μέλος, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Σεξολογίας και Διαφυλικών σχέσεων.

Έχει δημοσιεύσει κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, καθώς και άρθρα σε ξενόγλωσσα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά τα οποία έχουν λάβει >140 βιβλιογραφικές αναφορές, ενώ έχειπαρουσιάσει >40 εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τέλος, αποτελεί reviewer του επιστημονικού περιοδικού Sexual Medicine Open Access: An Official Journal of the International Society for Sexual Medicine.

Γνωστικά πεδία ενδιαφέροντος

Ψυχοσεξουαλικές διαταραχές

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των εταιριών:

Andrology Update 2022